Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 1

Μεσημέρι στο σταθμό Μετρό των Αμπελοκήπων Μια κοπέλα ανεβαίνει τις κυλιόμενες σκάλες με την τσάντα της στον ώμο. Ξάφνου, νιώθει μια παρουσία πίσω της. Ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι για καλό και για κακό. Η παρουσία ξωπίσω της. Σε κλάσματα δευτερολέπτων ακούει τον ήχο του φερμουάρ της τσάντας της που ανοίγει. Γυρίζει αμέσως! Ένα πρεζάκι, σχεδόν νηφάλιο, τραβάει το χέρι του από την τσάντα.
-Τι κάνεις εκεί ρε! Ούρλιαξε η κοπέλα!
-Να... τίποτα... δεν έκανα τίποτα....
-Τώρα ρε.... στην αστυνομία!
Παρά την άμεση αντίδρασή της κατά βάθος ήταν σοκαρισμένη και τα 'χε χαμένα. Δεν ήξερε τι να κάνει. Που είναι η αστυνομία? Ποιος να τη βοηθήσει? Η ασφάλεια, που είναι η ασφάλεια του μετρό?
Με το που ανέβηκαν τη σκάλα τα μάτια της έψαχναν βοήθεια από κάποιον, αλλά μάταια.
-Κύριε βοηθήστε με σας παρακαλώ, είπε με σπασμένη φωνή σε έναν περαστικό. "Πήγε να με κλέψει".
-Μήπως κάνεις λάθος? Της απάντησε και παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι δεν το "φαντάστηκε", την προσπέρασε με γρήγορο βήμα σαν να του γινόταν βάρος...σαν να του φορτώθηκε ξαφνικά!
Απελπίστηκε, καθώς δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να την βοηθήσει.
Το πρεζάκι σιγά σιγά απομακρυνόταν με τρόπο...
-Κάτσε 'δω! Του φώναξε.
-Α... εσένα έψαχνα... δεν έφευγα..... κοίτα να δεις εγώ έχω έιτζ και καρκίνο...
-Και πήγες να με κλέψεις μωρέ!!!
-Εντάξει... κοίτα να δεις αγάπη μου.... -την ακουμπάει στον ώμο δήθεν φιλικά...
-Ποιόν λες αγάπη μου ρε.... Κάτω τα χέρια σου. Ένα ζευγάρι μεσηλίκων έσπευσε και της έδειξε προς την κατεύθυνση ενός φύλακα της ασφάλειας του μετρό που πλησίαζε. Ο φύλακας είχε καταλάβει το σκηνικό και καλούσε βοήθεια από τον ασύρματο.
Σε λίγο φάνηκαν δύο ειδικοί φρουροί. Τους εξήγησε ότι τον έπιασε στα πράσα να την κλέβει και ότι έκανε τον ανήξερο.
-Τι θέλετε να κάνετε δεσποινίς? Αν θέλετε να κάνετε μήνυση υπάρχει διαδικασία. Πρέπει να έρθετε στο τμήμα κλπ κλπ....Έχετε δύο μάρτυρες? Διαφορετικά θα τον αφήσουμε ελεύθερο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.
-Είστε σοβαροί -αντέδρασε η κοπέλα. Τι μάρτυρες να έχω? Δεν σταμάτησε κανείς! Αυτός θα την πέσει σε κάποιον άλλο αν τον αφήσετε. Δεν γίνεται να κάνετε κάτι?
-Λυπούμαστε....
-Ωραία λοιπόν, ας τον αφήσετε και το κρίμα στο λαιμό μου και στο λαιμό σας....
Δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό -σκέφτηκε καθώς απομακρυνόταν . Από τη μία δεν είχε κανέναν μάρτυρα αλλά και να 'χε τι θα γινόταν αν πήγαινε μαζί τους στο τμήμα , ενώ από την άλλη σε λίγο είχε ραντεβού στο νοσοκομείο για τα ράμματα?
Σκατά, σκέφτηκε.
Και μάρτυρες να είχα τι θα γινόταν? Θα έπρεπε να μπλέξω σε τρεχάματα και το μόνο που θα συνέβαινε είναι να βγει μετά από λίγο έξω ξανά στην πιάτσα, να γυρεύει λίγα ευρώ για τη δόση του κι αν δεν συμπληρώσει θα αρπάξει και καμιά τσάντα, στην τελική.
Σε λίγο έφτανε στο ραντεβού της, μα εκείνη έμοιαζε βυθισμένη μες τις σκέψεις της....



Άγνωστες λέξεις:


Αστυνόμευση
Πρόνοια
Αλληλεγγύη
Αλληλοβοήθεια
Συνάνθρωπος
Κοινωνικό κράτος
Πρόγραμμα απεξάρτησης
Ασφάλεια
Φιλαυτία
Χριστιανός

21 σχόλια:

αντωνης είπε...

γεια σου Jack-Kikop

Δεν θελω να σχολιασω ουτε το περιστατικο ουτε τους νομους ουτε τιποτα.
Ειναι ενδεικτικο της καταστασης που βρισκομαστε ως χωρα.
Και μετα σου λενε οτι η αυτοδικια δεν ειναι λυση.

(θα εχει και συνεχεια;)

Laplace είπε...

φιλαρα καθημερινο γεγονος περιγραφεις..στην ομονοια κ περιξ,σκανε μυτη πρεζακια με κομμενο το χερι κ σου λενε δωσε κανα ψηλο γιατι εχω ειτζ κ λοιπες μαλακιες.,.κ αυτα μου τα εχουν πει κοπελες-γνωστες που κυκλοφορουν ομονοια με λεωφορειο,μετρο κλπ..

για ολα αυτα φταιει ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ..απο κρατος,δημο,μέχρι κ τον τελευταίο αρμόδιο για τα προγράμματα αποτοξίνωσης κλπ..

τι να πεις,κρατος ώρα ΜΗΔΕΝ..

καλο ΠΣΚ αδελφε..

? είπε...

τι γίνεται ρε..θα αλλάξει άραγε τίποτα ποτέ? Στη Ραφήνα μάλλον δε γίνονται τα ίδια ;-)

moyratos είπε...

Καλή φάση και αυτή. Άντε να βγάλεις άκρη. Τελικά πρέπει να αποδεχτούμε ότι ζούμε στην χωρα της τουμπέκας και της πάπιας!!!

Πάλι καλά που δεν της έκανε και τίποτα χειρότερο.

dr.SeenG είπε...

Βασικά αυτά τα άτομα είναι για λύπηση. Καλά έκανε και δεν τον πήγε στο τμήμα. Δε θα κέρδιζε τίποτα στην τελική. Άλλοι είναι υπεύθυνοι γι'αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύω πως ο περαστικός που αγνόησε την κοπέλα, φοβόταν και ο ίδιος, παρά αδιαφόρησε.
Ευτυχώς ζω στην επαρχία και τέτοια περιστατικά δεν είναι συχνά...
Καλησπέρα Kikop! :)

Run Boy Run είπε...

Καλησπέρα,

Διάβασα προσεκτικά το ποστ και έχω να πω ένα, δυο πραγματάκια… λέξεις όπως αλληλεγγύη, συνάνθρωπος, αλληλοβοήθεια κλπ δεν είναι χαρακτηριστικά της Αθήνας και μόνο ούτε μιλάμε για ένα φαινόμενο του Ελληνικού κράτους. Κάνε μια βόλτα Ν. Υόρκη ή Λονδίνο ή Παρίσι ή και εγώ δεν ξέρω σε ποια άλλη μεγαλούπολη και θα δεις τις ίδιες καθημερινές ιστορίες μπροστά σου και μάλιστα πολλαπλάσιες.

kikop80 είπε...

@ αντώνης
Καλησπέρα Αντώνη!
Το δυστύχημα είναι ότι όσο κι αν η οργή σε οδηγεί στην αυτοδικία,το προβλημα δεν θα εκλείψει. Πώς να πιέσεις όμως για να γίνει κάτι?

Γιατί όμως Jack??:)

Μάλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες ιστορίες, όχι η συνέχεια αυτής.
Τον τίτλο "Αληθινές ιστορίες" τον "δανείζομαι" από τον Λουκιανό που γράφοντας για τόσα "περίεργα" ονόμασε έτσι τις ιστορίες του!

kikop80 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kikop80 είπε...

@ laplace78
Κράτος πραγματικά μηδέν!
Πολίτες δεύτερης ή μαλλον τελευταίας κατηγορίας είναι τα πρεζάκια. Κανείς να ενδιαφερθεί γι'αυτούς, είτε να τους περιθάλψει είτε να τους "σωφρωνίσει" τελικά!

Καλό ΠΣΚ και σε σένα Φίλε!

ΥΓ
Το Σάββατο έχει ΣΕΦ ή Κυριακή?

kikop80 είπε...

@ Νικος Κ.

Πάμε όλοι στη Ραφήνα!!!
ΧΕΧΕΧΕ!:)))
Το καλό είναι ότι κανένας δεν σταμάτησε! Τίποτα, όλοι περνάγανε σαν να μην τους άγγιζε η φάση!
Τσσστστστστσσ!

kikop80 είπε...

@ moyratos
Καλως ήρθες μουράτε!
Τουμπέκα & άγιος ο θεός!
Το πρωί άκουσα στα πεταχτά κάτι τέτοιο, πως πήγε κάποιος να βιάσει μια κοπέλα και ΚΑΝΕΝΑΣ περαστικός δεν σταμάτησε! Αν είναι δυνατόν!
Δηλαδή ΠΕΡΑ ΑΠ' ΤΟΝ Κ@ΛΟ ΜΟΥ ΚΙ ΟΠΟΥ ΛΑΧΕΙ!!!

kikop80 είπε...

What's up Dock?
Σωστά, σίγουρα δεν θα κέρδιζε τίποτα!
Και όντως έχεις δίκιο για το φόβο!
Εκτός από την αδιαφορία, πολύς κόσμος πραγματικά φοβάται να αναμιγχθει. Φοβάται μην μπλέξει ή μην τον χτυπήσουν ή τον μαχαιρώσουν τέτοια άτομα.
Εύχομαι να μην φτάσουν ποτέ εκεί τέτοια φαινόμενα και να εξαληφθούν κι εδώ!

kikop80 είπε...

@ Run Boy Run
Καλησπέρα φύλαρχε!

Σύμφωνοι φύλαρχέ μου αλλά ακόμη πριν λίγα χρόνια ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν ήμασταν τόσο πια αναίσθητοι.
Και το post το μόνο ρόλο που έχει είναι αυτός της υπενθύμισης για αυτά που συμβαίνουν και για το ποιοί θέλουμε να είμαστε.
Όχι μόνο προς τους άλλους αλλάκαι προς τον εαυτό μου!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη που θα σε στενοχωρέσω, αλλά το περιστατικό που αναφέρεις δεν μπορεί να είναι απόδειξη ή ένδειξη ότι οι γύρω μας δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους και για ότι συμβαίνει στην καθημερινότητά τους. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε έναν άρρωστο άνθρωπο, που η πράξη του δεν ηταν άλλη από "απόπειρα κλοπής". Δεν επιτέθηκε στην κοπέλα, δεν την εξύβρισε δεν την απείλησε και τελικά δεν μπόρεσε ούτε να κλέψει. Το ότι ζητήθηκαν μάρτυρες για το συμβάν από την ασφάλεια του μετρό, επέτρεψέ μου να μην το πιστεύω. Ο καθένας σήμερα πάει και κοπανάει από μία μήνυση χωρίς να χρειάζονται μαρτυρικές καταθέσεις. Κι αν ακόμα αυτό το δυστυχισμένο πλάσμα το πήγαιναν αυτόφωρο, θα του ρίχναν κανα 2μηνο φυλάκιση και επειδή δεν θα είχε να εξαγοράσει την ποινή θα το πήγαιναν φυλακή. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε κατά το Σύνταγμα, ο καθένας μας είναι ελεύθερος να διαθέσει τον εαυτό του και τα άτομα αυτά σε κέντρα απεξάρτησης πρέπει να βρίσκονται και να νοσηλεύονται αυτοβούλως και όχι καταναγκαστικά. Έτσι τα περισσότερα απ΄ αυτά τα παιδιά, έχουν νοσηλευτεί κατά καιρούς σε κέντρα απεξάρτησης αλλά έρχεται η μέρα που ανοίγουν την πόρτα και φεύγουν χωρίς κανείς να έχει την αρμοδιότητα να τα σταματήσει. Όπως και να χει όμως, είναι μια δυστυχία που για να την κατανοήσουμε, θα πρέπει να βάζουμε κάποιες στιγμές τον εαυτό μας, στη θέση τους. Σ΄ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

kikop80 είπε...

@ zanzibar
Καλησπέρα!
Καταρχήν δεν τα βάζω με τα πλάσματα αυτά αν διάβασες καλά και παραπάνω! Εννοείται πως απότελούν ασθενείς αλλά ΄σαν οτιδήπατε άλλο παρά σαν ασθενείς τους φέρονται!
Επέτρεψέ μου να σου πώ πως τα λόγια του ειδικού φρουρού λοπως γράφω και όχι όπως αναφέρεις του σεκιούριτι ήταν ακριβώς αν έχει η κοπέλα 2 μαρτυρες(ούτε 1 ουτε 3).
Επιπλέον δεν σχολίασα αν ήταν σωστή ή όχι η αντίδρασή της κοπέλας, αλλά προσπάθησε να μπεις στη θέση της, το ξάφνιασμά της και το σοκ.
Από την άλλη μεριά δικαιολογώ τον κόσμο που δεν ασχολείται με κάποιον που ζητάει βοήθεια-τη χρειάζεται ή δεν τη χρειάζεται-καθώς τον έχουν κάνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για οτιδήποτε άσχετο παρά για τον διπλανό του (η πλειοψηφία τουλάχιστον).
Εννοείται ότι με ενδιαφέρει η άποψη σου και σ'ευχαριστώ που σχολίασες, αλλιώς θα τα έγραφα στο "αγαπητό μου ημερολόγιο"!
Καλό σου βράδυ!

kikop80 είπε...

ΥΓ
Στο κάτω κάτω είναι μιά σκηνή της καθημερινότητας. Σωστή ή λάθος, καλή ή κακή υπάρχει γύρω μας και συμβαίνει!

Ανώνυμος είπε...

Kikop80
Συγνώμη αν το σχόλιό μου φάνηκε επικριτικό. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Ήθελα μόνο να τονίσω ότι σε πολλά πράγματα οι άνθρωποι υπερβάλλουμε και μεγαλοποιούμε καταστάσεις που ζήσαμε νομίζοντας ότι κινδυνεύσαμε από κάτι ή από κάποιους. Μου φάνηκε υπερβολική η αντίδραση της κοπέλας και όχιη δική σου εξιστόρηση. Καλό βράδυ και σε σένα.

KitsosMitsos είπε...

Σκηνή καθημερινότητας, από τη μία, στιγμές λύπησης από την άλλη... Ευτυχώς που δεν επιτέθηκε. Άσε που αφού ήταν μέσα στο μετρό, έχει παντού κάμερες.
Μήπως απλώς βαριόντουσαν οι αστυνομικοί;

kikop80 είπε...

@ zanzibar
Καλημέρα Zanzibar!
Μπορεί πραγματικά η αντίδραση να ήταν υπερβολική από την άποψη οτι τι να κάνεις αφου είναι πρεζάκι.
Δεν μπορεί να γίνει κάτι, ούτε γι'αυτόν, ούτε για τους υπόλοιπους.
Αλλά πιστεύω ότι δεν μπορείς να αφήσεις ένα γεγονός που σου συμνβαίνει να περάσει έτσι. Κάτι να κάνεις. Πχ(λέω εγώ τώρα που το βλέπω από μακριά) να ειδοποιήσεις να έχουν το νού τους οι φύλακες μην τυχόν την πέσει σε άλλον? Να του φωνάξεις, να τον χτυπήσεις, να φέρεις το 100?
Δεν ξέρω πραγματικά τι είναι το σωστό εκείνη τη στιγμή.
Ας πούμε αν ήμουν εγώ, μπορεί πάνω στη θολούρα μου να τον χτύπαγα, δεν ξέρω αν θα αντιδρούσα διαφορετικά.
Οπότε τα θέματα για συζήτηση που βγαίνουν από ένα συμβάν είναι πολλά και με πολλές πλευρές.
Επίσης, είχα ξεχάσει την ύπαρξη καμερών, μέχρι που μου το θύμισε ο KitsosMitsos παρακάτω!!!
Ούτε που το σκέφτηκα έτσι!
Την καλημέρα μου και να τα ξαναπούμε!:)

kikop80 είπε...

@ KistosMitsos
Καλημέρα Κιτσομήτσο!
Πραγματικά την παράμετρο κάμερες την είχα παντελώς ξεχάσει!!!
Τελείως γιούχου!
Μ' αρέσει κι αυτή η κουβέντα τελικά!
Την καλημέρα μου!:)

Ανώνυμος είπε...

ελεος ρε παιδια ειναι αυτην ιστορια αγαπης? θα ξερασω!!!! δεν εχω ξανα διαβασει ποιο ξενερωτο απο αυτο!!!!!