Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ




Βαρέθηκα να ακούω για αυτήν την καταστροφολογία και την ισοπέδωση των πάντων με την οποία με βομβαρδίζουν καθημερινά.
Είναι πολύ ωραίο να ανακαλύπτεις πως τα πράγματα και οι άνθρωποι δεν μοιάζουν ακριβώς όπως παρουσιάζονται από διάφορους και διάφορα μέσα.
Το ξέρεις και το πιστεύεις πως η ισοπέδωση αυτή δεν είναι αληθινή και ξάφνου βρίσκεσαι μάρτυρας γεγονότων που δικαιολογούν αυτές τις απόψεις σου.

Δεν είναι λοιπόν όλα στραβά κι ανάποδα, δεν είμαστε μια χώρα κάφρων για να μας αξίζει ότι μας συμβαίνει και δεν υπάρχει μόνο κακομοιριά (και Καλομοίρα). Απλώς μόνο η πλευρά αυτή των πραγμάτων προβάλλεται
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πολύ διαφορετική ευτυχώς!
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η κίνηση πάρα πολλών συνανθρώπων μας, να μην πετούν το νέο εισιτήριο των 0,80 ευρώ μόλις το χρησιμοποιήσουν, αλλά να το δίνουν σε κάποιον συμπολίτη μας.
Είναι μια εικόνα αλληλεγγύης αυτή η πράξη.
Είναι μια κίνηση ευγενική και τόσο μαζική που δείχνει ότι παρ' όλα αυτά που μας συμβαίνουν, τα καθημερινά και πολλές φορές πολύ δύσκολα προβλήματα, δεν έχουμε χάσει τους εαυτούς μας, το σεβασμό μας και την συμπάθεια για τους συνανθρώπους μας.
Μοιάζει με εικόνα άλλης εποχής τότε που οι άνθρωποι ζούσαν αφήνοντας τις πόρτες τους ξεκλείδωτες, που το πρόβλημα του γείτονα ήταν και δικό σου και που έφτανε ένα τραγούδι να σε παρασύρει από τα μύρια προβλήματά σου και τη φτώχεια σε γλέντι αυθεντικό μεταξύ αυθεντικών ανθρώπων.
Σίγουρα σε μικρότερο βαθμό, αλλά πράγματι κάτι δείχνει.
Τι συμβαίνει λοιπόν:
Το νέο εισιτήριο ισχύει για μιάμιση ώρα, για όλα τα μέσα μεταφοράς (τραμ, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, μετρό, λεωφορείο και για πολλαπλές διαδρομές).

Τη στιγμή που φτάνεις στον προορισμό σου αν δεν έχεις σπαταλήσει και τη μιάμιση ώρα - πράγμα ΑΠΙΘΑΝΟ) αντί να το πετάξεις μπορείς να το δώσεις σε κάποιον άλλο να το χρησιμοποιήσει αφού υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος!
Πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν το εισιτήριό τους πάνω στα μηχανήματα ακύρωσης έτσι ώστε να το βρει κάποιος και να το χρησιμοποιήσει.
Την απλή αυτή κίνηση έσπευσαν να τη μιμηθούν ακόμα περισσότεροι.

Το γεγονός είναι ένα.

Είναι μια πολύ καλή πράξη και πρέπει να τη διαδώσουμε και σε περισσότερους!


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ;


Όπως λέει και ο gatouleas στο blog του (http://www.gatouleas.wordpress.com/).


ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ!!!

6 σχόλια:

Laplace είπε...

Φιλε αυτο γινεται εδω κ καποιες δεκαετιες στις αλλες χωρες :P

Run Boy Run είπε...

Τέτοιες ενέργειες είναι σημάδια κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται από ανθρώπους για ανθρώπους χωρίς το kapeloma κανενός...

kikop80 είπε...

@laplace80:
Δεν λέω, αλλά κάποιοι όπως εγώ δεν το ήξεράν μέχρι τώρα. Το μετέφερα & σε δυό ανθρώπους το μάθανε και οι δικόι μου όλοι, μάνι μάνι εξαπλωνεται η ιδέα.Δε 'ν' κακό.
(Ξεφτίλα, θα'βλεπα καναν άνθρωπο να το αφήνει στο μηχάνημα και να τον έβριζα τύπου: τον μ@@@ δεν βλέπει τον κάδο παραδίπλα).
:)

kikop80 είπε...

@ Run Boy Run:
Κοίτα, από την άλλη αν το σκεφτείς και τη στήσεις στο σταθμό βάλε:
Σε 1 ώρα μαζεύεις 10 πες εισιτήρια τα μεταπουλάς για 0,40 βγάζεις 4 ευρουδάκια! σε 8 ώρες = 36 έουρα!
Αν πιάσεις και καλό σταθμο έκανες γερή μπαζα!!!
Να δεις που όλο και κάποιος θα το σκεφτεί!
ΧΕ!ΧΕ!ΧΕ!:)

VagSiok είπε...

Όντως στην Ελλάδα δεν είναι όλα διαλυμένα μα νομίζω οτι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά τελικά. Παρόλα αυτά ένα βασικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων είναι το φιλότιμο..

kikop80 είπε...

@VagSiok:
Καλημέρα VagSiok.
Ότι δημόσιο δεν λειτουργεί (για τους γνωστούς λόγους), ότι ιδιωτικό λειτουργεί (αλλά για το δικό του συμφέρον) και ο πολίτης βρίσκεται ανάνεσα και χτυπιέται πότε απ' τη μια και πότε απ' την άλλη.
Το φιλότιμο αυτό δεν πρέπει να χαθεί!
Δίνει π.χ. ο κόσμος από το υστέρημά του για τους πυρόπληκτους, αλλά τίποτα δεν φτάνει σ'αυτούς! Τον ωθούν να γίνει αναίσθητος και να μην νοιάζεται για τίποτα παρά μόνο για τον εαυτό του. Δεν πρέπει όμως.
Καλή μέρα να έχεις!