Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ!

Τα επεισόδια εις βάρος των μεταναστών στις πόλεις και τις παραγκουπόλεις της Νοτίου Αφρικής έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι και τουλάχιστον 16.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Πολλοί αποφασίζουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους, ενώ άλλοι ψάχνουν καταφύγιο σε κέντρα κοινωνικής μέριμνας!
Τα πλήθη των ντόπιων εξαθλιωμένων πολιτών κατηγορούν τους μετανάστες πως τους"κλέβουν" τις θέσεις εργασίας και έχουν εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό κατά των ξένων που δουλεύουν στη χώρα τους.



Εμάς άραγε μας θυμίζει κάτι?

"Μας φάγανε οι Αλβανοί".
"Γεμίσαμε Κινέζους".
"Πήρανε έναν Βούλγαρο αντί για 'μένα".

Πόσες φορές έχει ακουστεί κάτι παρόμοιο για τους μετανάστες στη χώρα μας?
Στην αρχή ο κόσμος τα έβαλε με τους Αλβανούς (οι πρώτοι αφιχθέντες) μετανάστες γιατί "έχανε" εξαιτίας τους θέσεις εργασίας!
Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες εθνότητες μεταναστών να τραβούν τα πυρά των ξενοφοβικών Ελλήνων. Πακιστανοί, Κινέζοι, Ρώσοι Ρουμάνοι, Βούλγαροι Αφρικανοί και άλλοι!
Κανένας βέβαια έξυπνος Ελληναράς δεν μπόρεσε να καταλάβει ποια τα πραγματικά αίτια και οι πραγματικοί υπεύθυνοι της δικής του κατάντιας και της εκμετάλλευσης (από την άλλη μεριά) των ξένων μεταναστών.
Κανένας δεν κατηγορεί τον εαυτό του πρώτα απ' όλα που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί ανασφάλιστους ξένους εργάτες για να χτίσει το σπιτάκι του.
Κανένας δεν κατηγορεί το κράτος που έφτιαξε (και έπειτα οικειοποιήθηκε) όλα τα "μεγάλα έργα" με τον ιδρώτα και το αίμα όλων αυτών των ξένων.
Δεν κατηγορεί κανένας το κράτος αυτό που δεν υπάρχει ή δεν λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου των συνθηκών εργασίας (έχω ακούσει ότι ο μηχανισμός αυτός λέγεται Επιθεώρηση Εργασίας! ΧΑ!)
Επιπλέον κανένας από όσους διαμαρτύρονται δεν θέλει να ασχοληθεί τώρα πια με τις δουλειές που καταπιάνονται στη χώρα μας οι ξένοι. Κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με περίπτερο, ψιλικατζίδικο, καθαρισμούς, υδραυλικά, οικοδομή κλπ.
Επί πλέον κανείς δεν κατηγορεί το ρημαδιασμένο το κράτος που δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά του, και δεν παίρνει μέτρα για τους λαθρομετανάστες αφού η χώρα δεν μπορεί να αφομοιώσει τόσο μεγάλο μεταναστών.
Σκοπίμως όμως έχει σιωπήσει στο θέμα αυτό και ή δεν παίρνει θέση σοβαρή, είτε λαμβάνει μέτρα γελοία, είτε παίρνει σωστές αποφάσεις τις οποίες δεν εκτελεί ποτέ!
Διαίρει και βασίλευε λοιπόν, κατά την πάγια τακτική των Ρωμαίων, σύστημα διακυβέρνησης το οποίο ακολουθείται πιστά με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα!
Από τη μια Έλληνες και από την άλλη Ξένοι μετανάστες σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα.
Αντιπαλότητα που την βλέπεις σε οποιαδήποτε έκφραση της κοινωνικής ζωής από τη ζωή στη γειτονιά μέχρι τα γήπεδα κλπ.
Πραγματικά δεν έχει σκεφτεί κανένας το πολύ απλό?
Τι έχεις να χωρίσεις από τον άνθρωπο απέναντί σου?
Τι είναι αυτό που σε ενδιαφέρει τελικά?
Το χρώμα?
Η καταγωγή?
Η εθνικότητα?
Η γλώσσα?
Ή στο κάτω κάτω αν ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου θέλεις να σου συμπεριφερθεί σωστά να σε σέβεται και να σ' αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο κι εσένα?

Δεν υπάρχουν κακά έθνη, μονάχα κακής ποιότητας άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται δίπλα σου, γύρω σου, στο κράτος, ακόμη και μέσα στην οικογένειά σου.
Σκέψου λοιπόν καλά πως θ' αντιδράσεις και με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσεις τον άνθρωπο μετανάστη γιατί είναι πολύ πιθανό ο κακός της υπόθεσης να είσαι εσύ, μεγάλε!

18 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Καλώς σε βρήκα.
Κανένας δεν κατηγορεί επίσης τον εαυτό του που η οικονομική άνοδος της χώρας την τελευταία 15ετία βασίστηκε σε αυτούς τους μετανάστες. Που αν δεν ήταν η παράνομη και κακοπληρωμένη εργασία, θα ήμασταν ακόμη Ουγκάντα...

Laplace είπε...

φιλε πολυ καλα τα γραφεις..εμενα ο πατερας μου ηταν οικονομικος μεταναστης αυστραλια, οποτε δεν τους κατηγορω ποτε,τους καταλαβαινω απολυτα..
καλο σκ να εχουμε αδελφε

kikop80 είπε...

@ KitsosMitsos
Καλώς ήρθες!
Έτσι είναι.
Αν κάπου πρέπει να στραγεί κανείς είναι κατά του πραγματικού προβλήματος.
Καλό βράδυ και ΣΚ!

kikop80 είπε...

@ laplace78
Απίστευτο μιλάμε για σφαγή στα γκέτο, έτσι?
Αντί να επιυεθούν σ' αυτους που τους πίνουν το αίμα και ζούν σε οχυρωμένες περιοχές, τα βάζουν με τους άλλους φουκαράδες...
Καλά να περάσεις!

Run Boy Run είπε...

Το θέμα δεν είναι κοινωνικό αλλά πολιτικό. Οι κοινωνίες δεν γίνονται ξενοφοβικές από την μια μέρα στην άλλη. Απλά αναφέρω ότι οι επιθέσεις κατά μεταναστών τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει μόδα ακόμα και σε χώρες όπως η Ρωσία (πρώην ΕΣΣΔ) ή η Πολωνία. Σε αυτές τις χώρες πριν 20 χρόνια ο όρος ξενοφοβία ήταν άγνωστος. Τι άλλαξε λοιπόν εκεί αυτό το διάστημα; Μα φυσικά ο τρόπος διακυβέρνησης.

kikop80 είπε...

@ Run Boy Run
Έτσι, έτσι!
Αν μή τι άλλο αυτές οι χώρες (ανεξάρτητα το που ξέφυγε ή που κατέληξε το σύστημα), παρήχαν πολύ καλή δωρεάν(ανεργία? Τι ειναι αυτό?) παιδεία και περίθαλψη σε όλους ΚΑΙ τουλάχιστον βασική στέγη και τροφή, τουλάχιστον! Επίσης οι περισσότεροι αν όχι όλοι μετανάστες ανατολικών χωρών που ξέρω,έχουν τρομερή μόρφωση! Ότι θες!
Το καλύτερο όμως μου το είπε κάποιος από, Αλβανία νομίζω, 50 περίπου ετών:
Μου λέει, "απορώ πως εσείς χρησιμοποιείτε κάρτες και παιρνετε δάνεια! Είναι το πρώτο όπλο του καπιταλισμού, αυτό το ξέραμε από παιδιά! Ποτέ κάρτες!
Φτωχός έτσι! θα μπορούσε άνετα να έχει 2-3 γεμάτες κάρτες υπό "Κ.Σ.".
Πράγμα που τώρα το ξέρουμε, αλλά άν το έλεγες το 80' π.χ. θα γελάγανε μαζί σου!

Roadartist είπε...

Καλησπερα,
ο ρατσισμος..υπαρχει δυστυχως..το χείροτερο? Υπάρχει παντού, όσο κ αν λεμε 'οι Έλληνες ειναι φιλόξενοι..', η αλήθεια είναι οτι υπάρχει σε κάθε προέκταση κοινωνική..
Και δεν θα έπρεπε..
Γενικότερα τελευταία πάρα πολλά πράγματα αντιλαμβάνομαι που με ενοχλούν. Σπάνια πια βρίσκω κάτι βρε παιδί μου θετικό!
Τουλάχιστον όμως και αυτές εδώ οι συζητήσεις κάτι είναι.. Ελάχιστο αλλά κάτι!

ΥΓ άσχετο, πολύ ωραία μουσική.

Run Boy Run είπε...

@ kikop80

Στείλε μου ένα εμαιλ (θα το βρεις από το προφίλ μου) ώστε να πάρεις μια πρόσκληση.

kikop80 είπε...

@ Roadartist
Καλησπέρα Roadartist!
Πρέπει όσο μπορούμε να βάζουμε το χεράκι μας σε θετικές παρεμβάσεις.
Εκνευρίζομαι όμως που συναντάω νέους ανθρώπους με παρωπίδες και απόλυτες απόψεις!
Ευτυχώς που μικρά χαμόγελα της ζωής σου δίνουν κουράγιο να συνεχίσεις και να αλλάζεις τον κόσμο!

ΥΓ1. Ε? Ωραίο κομμάτι δεν είναι?
Από το soundtrack της ταινίας 28 μέρες μετά.

ΥΓ2. Έχει Καλομοίρα απόψε και έχω κι εγώ αγωνία!

kikop80 είπε...

@ Run Boy Run
Σού 'στειλα!
Τι είναι?
Τι είναι?

elf είπε...

Γεια σου κι εσένα, kikop80!Συμφωνώ με τα περισσότερα απ' όσα λες, συμφωνώ εν μέρει και με τον runboyrun. Το θέμα "ρατσισμός" είναι κατά βάση πολιτικό. Αλλά υπάρχει και μια άλλη διάσταση: ο άνθρωπος φοβόταν πάντα το ξένο, το διαφορετικό, το αλλόκοτο. Στη φυλή, το θρήσκευμα, το χρώμα, το φύλο, τη σεξουαλική προτίμηση, τα ρούχα, τα μαλλιά...και δε συμμαζεύεται. Μετά είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Η ισχυρότερη τάση επικρατεί κι αρχίζει να φοβάται με τη σειρά της τους επόμενους νεωτερισμούς. Αλλά, θα μου πεις, κι αυτό πολιτικό δεν είναι; Σεβασμός είναι η λέξη-κλειδί. Θα τα ξαναπούμε. Καλό ΣΚ!

fpboy είπε...

Kαλησπέρα!
Βασικά εννοείται πως συμφωνώ σε όλα!
Μόνο να προσθέσω κάτι.
Οι μετανάστες απο την Αλβανία δεν ήταν οι πρώτοι που ήρθαν στο κέντρο της Αθήνας.
Σε όλες τις περιοχές κάτω απο την Όμόνοια, μένανε και μένουν φυσικά, άνθρωποι απο δεκάδες κράτη πολύ πριν τους Αλβανούς.
Προσωπικά μεγάλωσα στην Ακ.Πλάτωνος (ανάμεσα σε Μεταξουργείο και Κολωνό) και είχαμε όλοι μας φίλους απο Πολωνία , Αίγυπτο καθώς υπήρχαν και μεγάλες κοινότητες Πακιστανών (στο Μεταξουργείο), Τσιγγάνων (στον Βοτανικό και στην Ακ.Πλάτωνος πίσω απο τα ΚΤΕΛ) και Μουσουλμάνων (στον ''Τουρκομαχαλά'', εκει που τώρα είναι τρέντυ (χι,χι!) και το λένε Κεραμεικό!!!
Απλά το αναφέρω !
Την καλησπέρα μου !

kikop80 είπε...

Καλώς όρισες elf και καλή εβδομάδα!
Σωστά. Συμφωνώ πως πάντα ο άνθρωπος φοβάται το διαφορετικό, αλλά από αυτό το φόβο μέχρι τα ακραία φαινόμενα που εμφανίζονται συνεχώς από χώρα σε χώρα έχει διαφορά πιστεύω.
Οι ισορροπίες αλλάζουν στον κοινωνικό ιστό άναρχα.
Λογικό, ένα μεγάλο κύμα μεταναστών που δεν μπορείς σαν χώρα να το απορροφήσεις, να αλλάζει την αγορά εργασίας. Αλλά νομίζω ότι ο κόσμος ξεσπάει άδικα σ' αυτούς για να σβήσει την οργή του. Δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι όμως!
Την καλημέρα μου!:)

kikop80 είπε...

Καλημέρα fboy!
Καλώς ήρθες!
ΣΚ δύσκολο ρε γαμώτο!
Που λες, εννοώ ότι οι Αλβανοί ήταν αυτοί που ήρθαν πρώτοι μαζικά.
Πολυφυλετική γειτονιά! Εννοείται τώρα πως δεν θα υπάρχει Έλληνας, έτσι?
Μια μέρα μου λένε κάτι φίλοι ότι πήγαν για ποτό στο γκαζοχώρι!
Τους απαντάω: "Στο γκάζάκι εννοείτε? Ή στην περιοχή του παλιού Τουρκομαχαλά?"
"Όχι -μου λένε- στο καινούργιο μαγαζί, το Γκαζοχώρι!"
Κάγκελο εγώ.
Άντε και "Τουρκομαχαλάς"(όνομα για
μαγαζί)!ΧΕ!ΧΕ!ΧΕ!



Καλή εβδομάδα σε όλους!!!

? είπε...

θα συμφωνήσω

VagSiok είπε...

Μισώ τη βία και το ρατσισμό..
Ας μην ξεχνάμε οτι κι οι Έλληνες υπήρξαν μετανάστες κάποτε..
Καλημέρα..

ΥΓ:Αν σε ενδιαφέρει έχεις μια πρόσκληση στο blog μου..

kikop80 είπε...

@ Νικος Κ.
Έτσ έτς έτσι!
Καλημερούδια και καλά ψέματα!!!:)

kikop80 είπε...

@ VagaSiok
Σωστά να μην ξεχνιόμαστε γιατί την έχουμε δεί σαν "νεοέλληνες" τελικά πολύ άσχημα!
Και φυσικά σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση στο παιχνίδι!

Πρώτα θα ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Run boy Run για το χειρόγραφο και μετά θα γράψω κι εγώ τα ψεματάκια μου! χεχε!!:)