Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

ΓΕΝΕΘΛΙΑ!

Το ξέρω καλά πως χρώσταγα ένα αφιέρωμα στην Πράγα όπως το είχα υποσχεθεί!
Νομίζω πως είναι ενα καλό "δωράκι" με αφορμή τα γενέθλια τούτου εδώ του μπλογκ!!!
ΝΑΙ! Έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο!
Ένας χρόνος μέσα στον οποίο ξεκινώντας δειλά δειλά, άρχισα να γράφω και να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μας δινόταν η ευκαιρία να γνωριστούμε! Αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος μου! Όλοι εσείς!
Έμαθα πάρα πολλά χάρη σ' εσάς, γνώρισα ανθρώπους, άκουσα τις απόψεις σας, πήρα τις συμβουλές σας, συζήτησα, γέλασα, πέθανα στα γέλια πολλέεες φορές, λυπήθηκα, δάκρυσα, δηλαδή έζησα πράγματα σαν να βρισκόμουν εκεί έξω στην "κανονική" ζωή και να σας γνώριζα προσωπικά. Πράγματα που δεν θα τα άλλαζα με τίποτα αν μου έλεγες πως θα μπορούσα να γύριζα το χρόνο πίσω.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για την παρέα αυτών των 12 μηνών, κατά τους οποίους προσπάθησα όσο μπορούσα να είμαι στη γειτονιά. Φορές βέβαια η ρημάδα η ζωή δεν στο επιτρέπει, αλλά δεν το βάζουμε κάτω, έτσι?
Έτσι επιτέλους ήρθε η στιγμή για μια μικρή παρουσίαση του ταξιδιού μας τον περασμένο Σεπτέμβρη (το γαμήλιο βεβαίως βεβαίως) στην Πράγα.
Φύγαμε νύχτα λοιπόν από το Ελ Βενιζέλ και η νύστα ήταν αβάσταχτη, το ίδιο και για τον διπλανό μου λέτσο τουρίστα που βρώμαγε αλκοόλη,θύμιζε σε φάτσα το αφεντικό του Σκούμπυ Ντού (δεν θυμάμαι πώς τον λένε) και έγερνε συνέχεια πάνω μου και ροχάλιζε!
Το πήγαιν' έλα το ανέλαβε η σλοβάκικη Sky Europe,
Ξάφνου ένα απότομο φρενάρισμα μας προσγείωσε στην επίπεδη και καταπράσινη αχανή πεδιάδα της Τσέχικης πρωτεύουσας!
Φτάσαμε στο ξενοδοχείο ,αφήσαμε τα μπαγκάζια μας στη ρεσεψιόν και ξεκινήσαμε για την πρώτη μας βόλτα! Μακριά βόλτα αφού το δωμάτιο θα ήταν έτοιμο στις 13:00! Βγήκαμε λοιπόν για την πρώτη μας τσάρκα στην Πράγα!
Από την πρώτη στιγμή μαγεία! Συνεχόμενα πανέμορφα και μοναδικά κτήρια και δίπλα το μεγάλο ποτάμι ,ο Μολδάβας με τα καταπράσινα νησάκια του, να σου δίνει μια σταθερά, ένα σημείο αναφοράς για να μην νιώθεις ξένος....
Σε λίγο ξεδιπλώθηκε μπροστά μας η πρώτη γέφυρα του Vltava (Μολδάβας στα τσέχικα)!
Και αυτή με τη σειρά της μας φανέρωσε και άλλες δυό νότια και αριστερά της και στο βάθος βόρεια την γνωστή και τουριστική γέφυρα του Καρόλου με τα 30 αγάλματα της!
Δεν είχα ξαναδεί τόσο μεγάλη κοίτη ποταμού! Την υπολόγιζα μισό χιλιόμετρο και δεν έπεσα πολύ έξω!


Μολδαβάκος και στο βάααθος το Kάστρο της Πράγας (Hradcany)

Πολύ ωραίο καφέ μπροστά από τη Γέφυρα του Καρόλου και πολυφωτογραφημένο!

Θέα της Καρολογέφυρας από το νησάκι Strelecky ostov με τους κύκνους του!
Η συνέχεια είναι μπέρδεμα, γιατί παραδοθήκαμε στα αξιοθέατα και τις όμορφες γωνιές της Πράγας ψυχή τε και σώματι και χωρίς λογική σειρά! Περιττό να αναφέρω το τι ποδαρόδρομο κάναμε! Αλλά λίγο μόνο στεκόσουν και ξανά στη γύρα! Το θετικό με την πόλη αυτή και ειδικότερα με το κέντρο της -δηλαδή οι γειτονιές γύρω από το Μολδάβα- είναι πως μπορείς να την γυρίσεις άνετα με τα πόδια! Αν βέβαια κουραστείς υπάρχει πάντα το τραμ, με ένα αρκετά λειτουργικό δίκτυο που σε μεταφέρει σύντομα και ξεκούραστα από τη μια πλευρά στην άλλη, αφήνοντάς σε να χαζεύεις με την ησυχία σου έξω από το παράθυρό του!
Το τραμ μας άφησε στην πίσω πλευρά του Κάστρου της Πράγας, ενός πραγματικού πολυχώρου, με κήπους, ένα κάρο μουσεία και γκαλερί και τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου! Μέσα στο ναό πολλά εντυπωσίαζαν, όπως αγάλματα, Πίνακες, τάφοι διαφόρων τυπάκων της εποχής εκείνης αλλά τα βιτρό των παραθύρων μας άφησαν με το στόμα ανοικτό. Ιδιαίτερα εκείνο που φιλοτεχνήθηκε από τον Τσέχο ζωγράφο και "ιδρυτή" της art nouveau Alfons Mucha που έγινε γνωστός κυρίως από τις διαφημιστικές αφίσες της Γαλλίδας ηθοποιού Sarah Bernhardt!


Το κάστρο της Πράγας από την πίσω πόρτα και ο Καθερδικός του Αγ. Βίτου


Το εντυπωσιακό εσωτερικό του Αγ. Βίτου

Το Βιτρό Παράθυρο από τον Alfons Mucha


Υπέροχα τα έργα στις πινακοθήκες εντός του Κάστρου! Στην πινακοθήκη του Κάστρου, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου τις οποίες και επισκέφτηκα Υπάρχουν επίσης κι άλλα΄να παρακολουθήσεις, όπως το Παλιό Παλάτι με την μεγάλη σάλα του Βλαδισλάβου, η έκθεση παρουσίαση της ιστορίας του Κάστρου της Πράγας, η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου όπου δίνονται πολλές συναυλίες, η οδός των αλχημιστών (με μικρά πολύχρωμα σπιτάκια, σε ένα από τα οποία έμενε και ο Κάφκα), ο Πύργος του Ντάλιμπορ (με μια ανατριχιαστική έκθεση με όργανα και μηχανήματα βασανιστηρίων..μπρρρρ). Επίσης υπάρχουν οι υπέροχοι βασιλικοί κήποι με το θερινό ανάκτορο, το φαράγγι των ελαφιών (ένα καταπράσινο φαράγγι στο οποίο χαζέψαμε με τα σκιουράκια). Μπορείτε να κάνετε μια εικονική βόλτα εδώ


Οι Βασιλικοί κήποι


Το φαράγγι των ελαφιών

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Πράγας που μας κέρδισε ήταν η άπλα της! Πολλές καταπράσινες πλατείες ανά τακτά διαστήματα που μπορείς να κάτσεις να ξεκουραστείς στα παγκάκια, να τσιμπήσεις κάτι στη σκιά των δέντρων, να παίξουν τα παιδιά, να τρέξουν τα σκυλιά. Στην Πράγα είδαμε πολλά σκυλάκια, φυσικά όχι αδέσποτα! Οι Τσέχοι αγαπούν πολύ τα τους τετράποδους φίλους τους. Αν και μέχρι πρότινος η Πράγα είχε μεγάλο πρόβλημα με τις ακαθαρσίες στα πεζοδρόμια μια μεγάλη προσπάθεια από τους δήμους έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ελάχιστες βρομιές είδα. Πυκνά συχνά συναντάς (κυρίως σε πάρκα και πλατείες) ειδικές χάρτινες σακούλες με ένα ειδικό ξυλάκι για να μαζέυεις τις ακαθαρσίες, αλλά και κάδους σχεδόν παντού. Τι να πεις και πως να συγκρίνεις τις εδώ συνθήκες και νοοτροπίες!

Επίσης υπάρχουν μεγάλα πάρκα όπως το ο λόφος του Petrin στην κορυφή του οποίου μπορείς να φτάσεις με το τελεφερίκ ή με τα πόδια (χα χα). Tip: Το εισιτήριο στο τελεφερίκ είναι το ίδιο που ισχύει για τα άλλα μέσα συγκοινωνίας.


Το τελεφερίκ όπως το συναντήσαμε στην κάθοδό μας


Μπορεί κανείς να ανέβει σε μια αντιγραφή του πύργου του Eiffel (κατασκευάστηκε το 1891), από την κορυφή του οποίου έχεις όλη την πόλη στο πιάτο σου! Επίσης υπάρχει ένας πύργος με παραμορφωτικούς καθρέπτες και λαβύρινθο (όχι τίποτα ιδιαίτερο, αλλά έχει γέλιο), το αστρονομικό παρατηρητήριο (ήταν κλειστό τότε), το τείχος των πεινασμένων όπου χτίστηκε από τον Κάρολο τον Δ' για να δώσει δουλειά στους φτωχούς όπως λέει ο Μύθος, το Μοναστήρι Strahov με την πινακοθήκη αλλά και τη φανταστική βιβλιοθήκη με τη φιλισοφική αίθουσα με τις fresco τοιχογραφίες, τους κήπους με τα τις τριανταφυλλιές, αλλά και τις καλά κρυμένες λιμνούλες του που σε ταξιδεύουν σε ένα μυθικό παραμυθένιο κόσμο!

Ο πύργος ρέπλικα του Eiffel

Η συνέχεια σε λίγο.....

34 σχόλια:

Laplace είπε...

καλημερα!απιστευτο αφιερωμα ρε φιλε!λεει απιστευτα τελικα η πραγα!
ευχομαι να κλεισεις 10 χρονια με τοκ Blog κ με τα αλλα 10 κ 10 κ 10 κ γιατι οχι,να τα εκατοστησει :) :p
Καλο Σκ φλε

MOLEMOU είπε...

XRONIA POLA KAI KALA BLOKA NA EXEIS-KALHMERA APO TO MONAXO

kikop80 είπε...

@ Laplace
Σ' ευχαριστώ πολύ ρομποτικό μου φιλαράκι!!
Κι εσύ να 'σαι πάντα καλά!!
Καλά μπλόγκια!!!!
Καλό ΣΚ!

ΥΓ
Έρχεται και η συνέχεια του αφιερώματος...

kikop80 είπε...

@ MOLEMOU
Καλώς όρισες MOLEMOU απ' το Μόναχο!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ και 'σύ καλά μπλόγκια, να γελάμε κιόλας γιατί χανόμαστε!!!!
Θα τα λέμε!!!
(πολύ πλάκα τα βιντεάκια σου!!!)

roadartist είπε...

Χρόνια πολλά στο blog!!!!
Να είσαι καλά κικοπ να συνεχίσεις..
Πολύ ωραίο δώρο μας επιφύλαξες.. Θέλω πολύ να πάω Πράγα.. τι όμορφες φωτο. Πράσινο, αρχιτεκτονική.. υπέροχη είναι! ..Πριν πάω θα περάσω να εμπιστευτώ το ποστ σου :)

korinoskilo είπε...

περιγραφεις υπεροχα αυτα τα ωραια του ιντερνετ :))))))
και εμεις σ ευχαριστουμε που εισαι εδω και λες τα δικα σου ......

καλημερες

kikop80 είπε...

@ roadartist
Γειά σου αρτιστακι!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!!
Μακάρι να αντέξουμε όλοι στις πιέσεις (ο καθένας τις δικές του) και να συνεχίσουμε όοολοι!
Έχουμε καλή και όμορφη γειτονιά!!!
Η αλήθεια είναι πως την ερωτευτήκαμε την Πραγούλα!
Στα σχέδιά μας είναι να την επισκευτούμε και πάλι!!!
Θα δούμε!
Μέχρι τότε θα σας γεμίσω από τις πληροφορίες τις λίγες που μάζεψα (εντάξει, είπαμε γαμήλιο ταξίδι ήταν τι περιμένεις) και σε λίγο έρχεται και το δεύτερο μέρος!

kikop80 είπε...

@ korinoskilo
Καλημέρα korinoskilo!
Σ' ευχαριστώ βρε!
Να' σαι καλά και να συνεχίσουμε όλοι, να περνάμε καλά!!!
Ότι μπορώ κι εγώ κάνω ΧΕΧΕΧΕ!!!
Καλό ΣΚ!!
:-))

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Χρόνια πολλά στο μπλόγκι σου για να μας ταξιδεύεις όπως και σήμερα.
Ειλικρινά, ΑΞΙΖΕ η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ. ΄Εκανες πολύ ωραία δουλειά

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

manetarius είπε...

Αααα... να το χαίρεστε το βλογ σας ..χρόνια πολλά!
Χαίρομαι που τόσο καιρό που ακούτην γνώμη μου και μιλάς μαζί μου έχει μάθει πολλά!! :Ρ
Δοξάστε με!!
χαχαχαχαχαααα....
πάω να ξαναχαζέψω Πράγα!
ουουουουουουιιιι...!

ΠΑ. ΝΙΚΟΣ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.
Κάποτε είχα τη δυνατότητα να ταξιδεύω πολύ , λόγω επαγγέλματος τσάμπα, στις ομορφιές του κόσμου.
Τώρα "αραγμένος", αναπολώ και ταξιδεύω νοερά με τις αφηγήσεις των άλλων. Ως λαθρο-τουρίστας καθότι ψιλο-μπατιράκι! Σ'ευχαριστώ, για το δανεικό "φευγιό" και σου εύχομαι και στην άλλη βόλτα με καλό...

Skouliki είπε...

δενε χω παει πραγα και ειναι μεσα στα σχεδια μου..εισαι κατατοπιστικοτατος

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑα

Fegia είπε...

Χρόνια πολλά φίλε μου.
Να συνεχίσεις να μας μεθάς με τις αναρτήσεις σου (και με τις ποικιλίες από τις μπύρες σου)!

Πράγα η υπέροχη!

Αντε και του χρόνου (στη δεύτερη επέτιεο...Μπαρτσελόνα!).

:))))

kikop80 είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Σ' ευχαριστώ γλαρένια μου!!!
Να συνεχίσουμε να περνάμε καλά όλοι μωρέ!!!
Κι όσοι από μας έχουν δυσκολίες, μακάρι να τις ξεπερνούν και να γυρίζουν πάλι κοντά μας!!!
Φιλιά πολλά και να δώ πότε θα σου στείλω βιντεάκι με γλαρούληδες!!!
:-))

kikop80 είπε...

@ manetarius
I don't deserve manetarius!
Yes master!
Από δεω και μπρός θα σε λέω δάσκαλο!
ΟΥΓΚ!

ΥΓ
Πάντως μ΄ άρεσε η προφορά με το "Θ"!!!
ΧΙΧΙΧΙΧΙ!!!!

kikop80 είπε...

@ ΠΑ. ΝΙΚΟΣ
Ευχαριστώ πολύ ΠΑ.ΝΙΚΕ!!!
Ποτέ δεν ξέρεις, όμως!!!!
Μη νομίζεις βέβαια πως κι εμείς το ρίχνουμε στα ταξίδια εξωτερικού, με κοινωνικό τουρισμό θα τη βγάλουμε φέτος, αν προλάβουμε βέβαια και κλείσουμε πριν μας φάει τα καλά πόστα η manetarius!!!
:-))

kikop80 είπε...

@ Skouliki
Να πας! Να πας!!!
Αξίζ'!!!
THANK YOU!!!!!

Υπάρχει και συνέχεια στο "ρεπορτάζζζ"!!!!

kikop80 είπε...

@ Fegia
Σ' ευχαριστώ πολύ Fegia μου!!!
Barcelona ναι!!!!
θα 'θελα πολύ!
Είναι κι αυτή στους στόχους!!!
Μακάρι μακάρι!!!
Μέχρι τότε θα βολτάρω στη Ράμπλα μέσω google map!!!!
:-))

the muppet show girls είπε...

Χρόνια πολλά για το μπλόγκι σου!
Κι άλλες στιγμές να ζήσουμε, να μοιραζόμαστε.

Όσο για την Πράγα δεν έχω πάει ακόμα. Το ποστ σου είναι υπέροχα κατατοπιστικό! Σαν πόλη μου θυμίζει παλιές ιστορίες της Μεσευρώπης, μια ανοιχτωσιά της Κεντρικής Ευρώπης, πασπαλισμένη με μαγευτική γραφική ομορφιά.

Καλώς βρεθήκαμε ξανά μετά από καιρό
'-)

kikop80 είπε...

@ the muppet show girls
Γειά σου μαπετάκι, καλώς ξαναβρεθήκαμε βρε!
Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
Να ζούμε καλές στιγμές!!
Στην Πραγα όντως αναβλύζουν αρώματα μεσαίωνα, αναγέννησης, μπαρόκ, αρτ νουβό, όλα σε ένα υπέροχο χαρμάνι που μαζί με την άπλα των πάρκων, και την επιβλητική παρουσία του Μολδάβα προσδίδουν στην πόλη μια ακαταμάχητη έλξη!!!
Μόνο που πρέπει να αντέξει ακόμα μια πολιορκεία, στα κύματα των τουριστών αυτή τη φορά, για να διατηρήσει αμετάβλητο τον ιδιαίτερό της χαρακτήρα!
Καλησπέρα Μαπετάκι!
:-))

KitsosMitsos είπε...

Πολύ καλή η περιήγηση που μας έκανες!
Όσο για το μπλογκ σου να τα εκατοστήσεις!
Καλημέρα

kikop80 είπε...

@ KitsosMitsos
Καλημέρα KitsosMitso!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια σε όλους μας!!!!

mahler76 είπε...

χρόνια πολλά στο μπλόγκ σου. Τέλειο δε το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. ζήλεψα.

elf είπε...

Να τα χιλιάσεις, κίκοπά μου, και τα χρόνια στο μπλόγκινγκ και τα υπέροχα ταξίδια. Κι ας σκάω απ' τη ζήλια μου. Κι ας έχω τρελάνει το Πρόσωπο στη γκρίνια(είδες η Πράγα, εμείς όλο εδώ θα τη βγάζουμε, κάθε χρόνο Ελλάδα-Ελλάδα, αμάν πια, δεν αξίζω κι εγώ ένα ταξιδάκι στα εξωτερικά κλπ). Πάντα τέτοια!!! Και καλό ΠΣΚ (μην τύχόν και ακούσω πως πήγες σε καμιά Μαλβίδα, κακομοίρη μου!)

fpboy είπε...

Χρόνια πολλά!
Θέλω κι άλλο Πράγα !
Πολύ Πράγα !!!

BUTTERFLY είπε...

Τι ομορφο ταξιδι! Σαν να εισαι μεσα σε παραμυθι! Να ειστε παντα καλα κι εσυ και η συζυγος και το μπλογκακι για να ταξιδευεις και να μας ταξιδευεις!

ασημωνης είπε...

Χρονια πολλα και καλη συνεχεια! Παντα τετοια.
(Πολυ καλο το αφιερωμα)

wilma είπε...

E η αλήθεια ειναι ότι άργησα λίγο για τις ευχές. Να τα χιλιάσει το blog σου kikop και μαζί με αυτό κι εσύ (για να γράφεις).
Όσο για την Πράγα νομίζω ότι την ξέρω πλέον καλύτερα κι από τη γειτονιά μου κι ας μην έχω πατήσει ποτέ το ωραίο μου ποδαράκι.

kikop80 είπε...

@ mahler76
Σ' ευχαριστώ Mahler!
Πλάκα δεν έχουν αυτά τα e-birthdayz???
ΧΕΧΕ!!
Και Πράγα = Μουσική!!!
Παντού!!!
Είναι υπέροχο!
Αλλά έχουν και μουσική παιδεία οι άνθρωποι!!

kikop80 είπε...

@ elf
Γειά σου ξωτικούλα!!
Μα κι εγώ μετά από κα΄τι τέτοιες πιέσεις ενέδωσα και επραγματοποιήθη το ταξίδι!!!
:-DD
Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ και να 'μαστε καλά ούλοι!!!!

ΥΓ
Όχι, όχι, Μαλδίβες δεν θα πάω, αλλά θά δώ Μαδαγασκάρη!!!
Αμε!

kikop80 είπε...

@ fpboy
Θένκς Θενκς!!!
Περισσότερη Πράγα σε λίγο!!!!
Μπι πέσιεντ!!!
ΧΕΧΕ!!!
Καλησπέρα και καλό ΠΣΚ!

kikop80 είπε...

@ BUTTERFLY
Σ' ευχαριστώ πολύ πεταλουδίτσα!
Κι εσείς να είστε όλοι καλά και να τα λέμε!!!
:-)))

kikop80 είπε...

@ ασημωνης
Σ' ευχαριστώ Ασημώνη, πολύ!!!
Ένα άγχος το'χα μην είναι πολύ αναλυτικό (που μάλλον είναι γιατί έρχεται και δεύτερο μέρος....ίσως και τρίτο....καλά καλά αφού έμεινα μπόλικες μέρες τι να κάνω???)

kikop80 είπε...

@ wilma
Μα, όχι!! Και βέβαια δεν άργησες Βίλμα μου! Άλλωστε οι γιορτές κρατάνε καιρό στα μέρη μας!!!
Το ωραίο σου το ποδαράκι να το πατήσεις στην Πραγούλα όταν σου δοθεί η ευκαιρία γιατί έχει ΄πάρα πολλά πράγματα να δείς να κάνεις και να ανακαλύψεις, τόσα, που κανένα "ρεπορταζζ(με παχύ ζ)" δεν μπορεί να σου τ' αναπαραστήσει!!!
:-))