Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΠΕΙΓΟΝ: Ερωτηματολόγιο για τις συνθήκες θηλασμού στην Ελλάδα




Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Ελλάδα θα κριθεί στον ΟΗΕ για την πρόοδο που έχει επιδείξει σχετικά με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού. Θα κληθεί για να δώσει στοιχεία κατά πόσο τηρεί την Σύμβαση αυτή, όπου βέβαια ανήκει και ο θηλασμός -ένα από τα αναφαίρετα δικαιώματα του παιδιού.
Η κρίση της χώρας μας γίνεται κάθε 5-10 χρόνια -τελευταία φορά ήταν το 2002, χωρίς όμως καμία σύσταση για το θηλασμό γιατί παρουσιάστηκαν τα κυβερνητικά στοιχεία χωρίς κανέναν αντίλογο!

Είναι μοναδική ευκαιρία οι υπεύθυνοι των υπουργείων μας να έρθουν αντιμέτωποι με χιλιάδες καταγγελίες γονιών και με μια αναφορά-καταπέλτη, ώστε να υπάρξουν επίσημες συστάσεις από τους υπεύθυνους του ΠΟΥ για το θηλασμό στη χώρα μας, και άρα να αναγκαστούν οι πολιτικοί μας να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε καμπάνια προώθησης του μητρικού θηλασμού.

O Στέλιος Παπαβέντσης (Παιδίατρος, Πιστοποιημένος σύμβουλος θηλασμού IBCLC), η Μιλένα Ρούζκοβα (Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού IBCLC), η Αγλαΐα Παπαδήμα (Δασολόγος, MSc Γενετική, Πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού IBCLC) και η Μαρία Παπαποστόλου (Υπεύθυνη του www.mitrikosthilasmos.com) έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο για να συμπληρωθεί από έλληνες γονείς που θέλουν να δώσουν την μαρτυρία τους για τις συνθήκες θηλασμού στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα παραδοθούν με τη μορφή αναφοράς σχετικά με τα εμπόδια και τα προβλήματα του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, στον IBFAN (Διεθνής Δράση για τη Βρεφική Διατροφή, www.ibfan.org).

Είναι μεγάλη ευκαιρία να συγκεντρώσουμε μαρτυρίες/καταγγελίες γονιών για τις απαρχαιωμένες πρακτικές των μαιευτηρίων και τα υπόλοιπα προβλήματα που καθημερινά δυσκολεύουν τη λεχώνα.

Οι μαρτυρίες αυτές θα υποστηρίξουν την αναφορά μας, και με βάση όλα αυτά το IBFAN θα φτιάξει τη δική του επίσημη αναφορά για τη χώρα μας έως τον Ιούλιο και θα την παραδόσει στον ΟΗΕ.

Όσοι γονείς ενδιαφέρεστε μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο και να καταθέσετε την προσωπική σας μαρτυρία/καταγγελία σχετικά με την εμπειρία που είχατε στον τοκετό και το θηλασμό και τα λάθη που έγιναν τόσο στην κλινική ή το νοσοκομείο που γεννήσατε όσο και στο ιατρείο του παιδιάτρου που παρακολουθεί το μωρό σας.


Επίσης μπορείτε στο mitrikosthilasmos@gmail.com να στείλετε τυχόν φωτογραφικά ή βίντεο ντοκουμέντα που έχετε στη διάθεσή σας από κινητά, κάμερες κλπ, που να δείχνουν παραβιάσεις του κώδικα (συνταγές γαλάτων, κουτιά γάλατος στα μαιευτήρια δίπλα σε γυναίκα που θηλάζει, πόστερ και φυλλάδια στα μαιευτήρια ή στο παιδιατρείο με το σήμα εταιρειών, κλπ). Στην αποστολή των ντοκουμέντων θα πρέπει να αναφέρετε χρόνο και τόπο του στιγμιότυπου καθώς επίσης και το αν επιθυμείτε ή όχι να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σας στοιχεία (Σημ.: οι καταγγελίες μπορούν να είναι και ανώνυμες!). 
Βοηθήστε την έρευνα! Κάντε την καταγγελία σας ΤΩΡΑ!
Για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο πατήστε ΕΔΩ








ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

Είναι σημαντικό να έχουμε μαρτυρίες από όσο το δυνατό περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές της χώρας, γι αυτό
σας παρακαλούμε να διαδώσετε αυτό το ερωτηματολόγιο σε όλες τις επαφές σας! Κυρίως σε όσες μητέρες νομίζετε ότι θα μπορούσαν να γράψουν κάτι, αλλά γενικότερα σε γονείς ή μη που γνωρίζετε, σε άλλους επαγγελματίες υγείας, αν είστε γιατρός στους ασθενείς σας και όπου αλλού είναι δυνατό!
Επίσης μπορείτε να υποστηρίξετε το ερωτηματολόγιο μέσω του blog/site σας και θα συμπεριλάβουμε το link της διεύθυνσή σας στο τέλος του ερωτηματολογίου που συγκεντρώνει τους υποστηρικτές αυτής της έρευνας (πληροφορίες στο mitrikosthilasmos@gmail.com).

9 σχόλια:

Skouliki είπε...

καλημερα
ευχαριστω για την αναδημοσιευση
θα ενημερωσω και την φιλη μου να σε προσθεσει στην λιστα υποστηριχτων

KitsosMitsos είπε...

Μ'αρέσει αυτή η διαδραστικότητα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!

PiciFriki είπε...

ρε συ ο κανακάρης μεγάλωσε!

1 παλιός γνώριμος

kikop80 είπε...

@ Skouliki
Σκουλικάκι νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό θέμα.
Τώρα που έγινα μπαμπάς καταλαβαίνω πράγματα που πριν δεν θα τους έδινα σημασία!

kikop80 είπε...

@ KitsosMitsos
Ναι, αξίζει τον κόπο!
:-)

kikop80 είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Γειά σου Σκρουτζάκο!
Είναι σοβαρό το θέμα και αξίζει την προσοχή όλων μας!
:-)

kikop80 είπε...

@ PiciFriki
Καλώς όρισες PiciFriki!
Ποιός είσαι λοιπόν, ε????
:-)

Unknown είπε...

Ενδιαφερον.

φωτοβολταικα προσφορα