Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Αντιγράφω από εδώ αυτά που διάβασα: http://www.akribeia-stop.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=296:2010-05-26-10-25-42&catid=7:2008-10-23-15-20-25&Itemid=6



ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
Νέα διαμαρτυρία στην Κατερίνη, την Τετάρτη 26 Μαΐου 2010,
στις 18:30 μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας.
Την Τετάρτη θα είμαστε περισσότεροι!
Αντιδρούμε, γιατί δεν περιμένουμε από κανέναν!
Φίλοι, να είστε όλοι εκεί!
Φίλες και φίλοι, αντιδράστε! Οργανωθείτε! Γιατί, σ’ εμάς, τους απλούς πολίτες, κανείς δεν πρόκειται να χαρίσει κάτι. Γεμίστε τα καρότσια σας με ότι …τραβάει η ψυχή σας και εγκαταλείψτε τα μέσα στα Super Market!
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο χώρος μπροστά στα ταμεία γνωστής γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη, φράκαρε από δεκάδες «ορφανά» καρότσια, γεμάτα με προϊόντα. Οι ταμίες και οι υπεύθυνοι του καταστήματος κοιτούσαν έκπληκτοι τους 35 και πλέον πελάτες να τα παρατούν εκεί και να αποχωρούν ομαδικά, δηλώνοντας πως δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν αυτά που ήθελαν να αγοράσουν.
Στο σούπερ μάρκετ επικράτησε πανικός! Τρομαγμένη η υπεύθυνη του καταστήματος, αφού πήρε οδηγίες από τα κεντρικά της Αθήνας, κάλεσε την αστυνομία, η οποία έφτασε λίγα λεπτά αργότερα. «Δεν κλέψαμε κανέναν, δεν φοράμε κουκούλες, στο ένα χέρι κρατάμε το παιδί μας και στο άλλο την αστυνομική μας ταυτότητα. Δεν κρυβόμαστε από κανέναν! Όπως μπαίνεις σε ένα κατάστημα ρούχων και μετά από πρόβα δύο ωρών δεν αγοράζεις κανένα από τα οχτώ πουκάμισα που δοκίμασες, έτσι κάναμε κι εμείς», είπαμε στους -επίσης έκπληκτους- αστυνομικούς και αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, το θέμα έληξε!
Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας αντιδρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ακριβές τιμές των προϊόντων και προτείνουν σε όλους τους πολίτες της χώρας το «Αφήστε το στο Ταμείο», μέχρι να πέσουν οι τιμές. Η δράση ήδη μεταφέρεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως πχ στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στη Βέροια.
«Αντιδρούμε, γιατί δεν περιμένουμε από κανέναν!»
Ας λάβουν οι αρμόδιοι το μήνυμα ότι δεν είμαστε φοβισμένοι και θα αντιδρούμε όλο και ποιο έντονα. Η επιλεκτική επιβολή φόρων σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, η δραστική μείωση του εισοδήματός μας και τα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών στα ύψη, αποτελούν θρασύτατη πρόκληση και συσσωρεύουν ΘΥΜΟ. Μεγάλο θυμό!
Όλοι μαζί απευθύνουμε στον υπουργό Οικονομικών της χώρας μας το παρακάτω απλό ερώτημα: Γιατί επιτρέπετε το ίδιο προϊόν να πωλείται στην Ελλάδα 40% - 80% ακριβότερα απ’ ότι στη Γερμανία; Γιατί δεν προστατεύετε τους πολίτες σας κύριε Υπουργέ;
Ζητούμε συγνώμη από τους υπαλλήλους που ταλαιπωρήθηκαν και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται από τη δράση αυτή. Έτσι όμως ταλαιπωρούμαστε –δικαιολογημένα- όλοι σε μια πορεία ή σε μια απεργία.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
Η ομάδας στο διαδίκτυο: Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ, και στο Facebook




Από την ιστιοσελίδα http://www.otoposmou.gr/ αντιγράφω για το γεγονός:

 


Το επόμενο «χτύπημα» σε ώρα αιχμής, ημέρα Σάββατο
27.05.10
Image
Δεκαπέντε λεπτά ήταν αρκετά για να πλημυρίσει άλλο ένα μεγάλο super market γνωστής αλυσίδας στην Κατερίνη από γεμάτα με προϊόντα, εγκαταλελειμμένα καροτσάκια, τα οποία άφηναν οι διαμαρτυρόμενοι πελάτες και έφευγαν, λέγοντας πως δεν μπορούν να τα πληρώσουν επειδή είναι πανάκριβα
Χθες, Τετάρτη 26.05.2010, στις 18:30, για άλλη μια φορά, 30 περίπου μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «χτύπησαν» ένα ακόμη κατάστημα τροφίμων στην Κατερίνη με τη γνωστή πλέον δράση-διαμαρτυρία «Αφήστε το στο ταμείο». Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κατάστημα και μπήκαν μέσα κανονικά, όπως όλοι οι πελάτες. Γέμισαν τα καροτσάκια τους με τρόφιμα και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παράλογες αυξήσεις των τιμών, ειδικά στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα «άφησαν στο ταμείο».
Οι υπάλληλοι έκπληκτοι έβλεπαν τους πολίτες να ξεφυτρώνουν, ο ένας μετά τον άλλο, από τους διαδρόμους του καταστήματος. Όμως, μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή τους όταν μέσα σε λίγα λεπτά …φρακάρισε ο χώρος των ταμείων από τα εγκαταλελειμμένα καροτσάκια.
Image 
«Είπαμε να κερδίσετε, όχι όμως έτσι! Το έχετε παρακάνει και η απάντησή μας από δω και μπρός θα είναι ηχηρή. Πριν κλείσουν τα δικά μας σπίτια, θα κλείσουν τα δικά σας μαγαζιά!» είπαν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες στον διευθυντή του καταστήματος και τον παρακάλεσαν να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στους προϊσταμένους του, στα κεντρικά των Αθηνών.
Όλοι με μια φωνή, μικροί, μεγάλοι, πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με το θυμό και την οργή ζωγραφισμένη στα πρόσωπα, όμως, πάντα με ειρηνικό τρόπο, διαμαρτυρήθηκαν, έσπρωξαν τα γεμάτα καροτσάκια σε μια γωνία και έφυγαν φωνάζοντας «Ρίξτε τις τιμές! Τώρα, πριν ξεσπάσει η μεγάλη μπόρα!»
Βέβαια ζήτησαν συγνώμη από τους εργαζόμενους για την ταλαιπωρία της επιστροφής των προϊόντων στα ράφια, λέγοντας πως δεν έχουν τίποτα εναντίον τους. «Γιατί να θυμώσω! Έτσι κι αλλιώς εγώ θα δούλευα. Μακάρι να βλέπαμε τους πολίτες να αντιδρούν. Αυτό, όχι δεν θα μας κούραζε αλλά θα μας ανακούφιζε. Μακάρι να πέσουν οι τιμές, γιατί σε λίγο δεν θα μπαίνει άνθρωπος στα μαγαζιά», είπε στους διαμαρτυρόμενους πολίτες μια υπάλληλος του καταστήματος ενώ συμμάζευε τα καροτσάκια.
Image 
Στόχος των ενεργών πολιτών από την Κατερίνη είναι, η διαμαρτυρία τους να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα και να εφαρμοστεί σύντομα σε πολλές πόλεις. Από παρόμοια δράση στη Γερμανία, την οποία εφάρμοσαν μαζικά οι πολίτες, αρχικά αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά κάποια super market, ενώ άμεσα μειώθηκαν και οι τιμές των τροφίμων.
Παρόμοιες δράσεις ετοιμάζονται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίπολη, Κιάτο, Κέρκυρα και Βέροια, ενώ οι ενεργοί πολίτες της Κατερίνης οργανώνουν το επόμενο «χτύπημα» σε ώρα αιχμής, ημέρα Σάββατο και με περισσότερα από 100 μέλη!
Λέτε να δούμε σύντομα κρεμασμένες πινακίδες σε super market με την επιγραφή «προσωρινά κλειστό» ή κάποιες άλλες που θα θυμίζουν στους πολίτες, ότι η δράση αυτή θεωρείται …φορολογικό αδίκημα, διότι το κράτος θα χάνει το …ΦΠΑ από τη μείωση του τζίρου;
Σε αυτή τη χώρα όλα είναι ΔΝΤα!



Αναμφισβήτητα μια διαφορετική διαμαρτυρία που στόχο έχει όπως κάθε παρόμοια αντίδραση των πολιτών στην πτώση των τιμών των προϊόντων κάτω από τα επίπεδα της αισχροκέρδειας. Πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο τελικά! Δεν μπορεί να μας πίνουν το αίμα συνέχεια!


Μάλλον όμως θα καταλήξουμε σε πιο δραστικά αντίμετρα, σαν αυτό της επόμενης ανάρτησης, αφού οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστική ταχύτητα και μας προσπερνούν...

31 σχόλια:

Laplace είπε...

καλημερα φιλε
δεν ειχα ιδεα,εκπληκτικη κινηση.καθε μορφη αντιδρασης μονο θετικο αντίκρισμα μπορει να εχει

kikop80 είπε...

@ Laplace
Καλημέρα ρομποτάκο μου!
Έτσι νομίζω κι εγώ! Είναι κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση!
Άντε κι έρχεται και η πρώτη Ιούνη!
:-)

eirini katsa είπε...

Καλημέρα kikop!!!
Tο έχω ακούσει και εγώ το συγκεκριμένο!!
Διαφορετικές διαμαρτυρίες...όποιες και αν είνα αυτές...είναι καλό,να γίνονται!

αντωνης είπε...

Καλη η συμβολικη αυτη κινηση, μηπως ομως θα επρεπε να κανουμε κατι πιο δυναμικο; Πχ μποϋκοταζ για λιγες μερες;;;


"Άντε κι έρχεται και η πρώτη Ιούνη!"

Εχω 53,5 € στην τραπεζα, να παω να τα σηκωσω να τους κανω τα μουτρα κρεας;;;

Καλημερα.

kikop80 είπε...

@ eirini katsa
Καλημέρα Ρηνούλα!
Θέλει αγώνα!
Τίποτα δεν σου χαρίζεται σ' αυτή τη ζωή!!
:-)

kikop80 είπε...

@ αντωνης
Καλημέρα Αντώνη!!

Σίγουρα θα' πρεπε να γίνει κάτι μαζικό και δυναμικό!
Δυστυχως δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει συντονισμός... καθώς από την άλλη πλευρά καραδοκούν τα παπαγαλάκια και οι παραπληροφοριοδότες!

Εγώ την 1/6 θα πάω να πάρω δάνειο και να το εκταμιεύσω!!!

Απ΄την άλλη ακόμα και μικροποσά να σηκώσεις ταυτόχρονα δημιουργείς ένα χάος, ίσως?

Εσύ τι γνώμη έχεις για το Bank Run που λένε και ποιά η δυναμική των μικροκατταθετών?

αντωνης είπε...

Δεν τον ηξερα ως ορο kikop, το εχω διαβασει σε αρκετα blogs τις τελευταιες μερες.
Αν υπηρχε ενας συντονισμος μπορει και να ειχε αποτελεσμα.
Αλλά ετσι, παιρνω τα λεφτα απο την τραπεζα (οσοι εχουν τελος παντων) και τα βαζω στο σεντουκι τι νοημα εχει;
Αν ελεγαν οτι στοχος ειναι να πεσουν τα επιτοκια δανειων και πιστωτικων καρτων και μεχρι τοτε τραβαμε τα λεφτα, τοτε ισως το εκαναν περισσοτεροι.

Αυτο νομιζω.

kikop80 είπε...

@ αντωνης
Όντως ο συντονισμός είναι δύσκολος..
Αλλά πάλι μου γεννήθηκε η απορία αν φτάνουν οι μικροκαταθέσεις να δημιουργήσουν πρόβλημα. Γιατί σιγά μην πάρει τα λεφτά του ο μεγαλοβιομήχανος!

αντωνης είπε...

Οι μεγαλοβιομηχανοι τα δικα τους λεφτα (οχι των επιχειρησεων τους) πολυ αμφιβαλλω αν τα εχουν σε ελληνικες τραπεζες.

manetarius είπε...

Εγώ πάλι διαφωνώ λίγο με αυτή την κίνηση... Ίσως γιατί τα παρατημένα καρότσια με τα πράματα, τα βάζουν στη θέση τους οι εργαζόμενοι. Άρα, δημιουργούμε περισσότερη δουλειά για τους ήδη κακοπληρωμένους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ και χέστηκαν οι υπεύθυνοι!
Δε λέω, μπορεί να έχει αποτέλεσμα αλλά το θεωρώ εξαιρετικά κουραστικό για τους εργαζόμενους!

Ουφ... τι να πω... καμιά άλλη ιδέα;

:)

Μήπως αν τα έκλεβαν να ήταν καλύτερα; :ΡΡΡ

kostaslogh είπε...

Δεν ξέρω για σας εκεί κάτω ,εδώ όμως η δράση της συγκεκριμένης ομάδας είναι γνωστή

http://kostaslogh.wordpress.com/2008/11/16/akribeia-stop/

με πιο δυναμικές δραστηριότητες ,όπως αυτή που θα ήθελε το Μανιταράκι ,γέμισμα καλαθιών με τρόφιμα και ηρωική έξοδο (χωρίς να πληρώσουν) και στη συνέχεια διανομή των λάφυρων σε φτωχούς της περιοχής!
άντε να ξυπνάμε σιγά-σιγά!

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Ετσι πρέπει για να μπορέσουμε όλοι και δίκαια να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
Θέλει πολύ λογική να σκεφτεί κάποιος πως αν δεν κατεβάσει τις τιμές δεν θα μπορέσει και να λάβει αυτό που θέλει?
Κάθε αντίδραση είναι δείγμα ζωντάνιας και αφύπνισης.
Ας μην σταματάμε.
ΚΑΛΟ ΣΚ!

KitsosMitsos είπε...

Από την μία σίγουρα οι συλλογικές αντιδράσεις είναι ίσως η μόνη λύση. Από την άλλη η συγκεκριμένη με προβληματίζει γιατί τον φόρτο εργασίας θα τον επιβαρυνθούν οι ούτως ή άλλως χαμηλά αμοιβόμενοι εργαζόμενοι στα μαγαζιά. Μήπως απλώς μαζικά να μην πηγαίναμε να αγοράζουμε από αυτά τα καταστήματα;

kikop80 είπε...

@ αντωνης
Σωστό! Άρα μια μαζική κίνηση
αποταμίευσης από τους μικροκαταθέτες θεωρητικά μπορέι να φέρει αποτέλεσμα, έτσι? Αρκεί να οργανωθεί...
:-)

kikop80 είπε...

@ manetarius
Πόση περισσότερη δουλειά να έχουν, βρε?
Ήδη τους πίνουν το αίμα και τους ξεζουμίζουν όσο δεν πάει άλλο!
Το είπε και η κοπέλα που εργάζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα, "έτσι κι αλλιώς δούλευα", από το να κουβαλάνε ασήκωτα φορτία που κανονικά θα έκαναν καλύτερα να "τακτοποιούν"! Οπότε κάθε αντίδραση είναι καλή!

Εσύ θα πάρεις το μικρό Σούλη τροκτσκιστή και θα τον αμολύσεις μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ να τα κάνει λίμπα! Αν σου πουν και τίποτα, θα απαντάς με ευκολία:
"καλέ παιδί είναι"!!!!
:-DD

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Γιατί όχι συνάδελφε?
Να το επόμενο βήμα!!!
Κάθε αντίδραση για καλό!
Η απραγία είναι η συμφορά!!!

kikop80 είπε...

@ Αστρο - Συμμορίτες
Αντίδραση εδώ και τώρα!
Φτάνει πια!
:-)

kikop80 είπε...

@ KitsosMitsos
Η αντίδραση έστω και με αυτόν τον τρόπο βοηθάει περισσότερο παρά βλάπτει τους εργαζόμενους! Πόσο επιβάρυνση θα έχουν? Έτσι κι αλλιώς θα δεούλευαν πολύ σκληρά! Ιδίως ταμείο είναι το τρισχειρότερο αφού πρέπει να είσαι ταχύτατος και ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί το λάθος θα το πληρώσεις από την τσέπη σου! Άσε που αν καθυστερείς ο κόσμος ξεσπάει επάνω σου! Ενώ έτσι μπορούν πιο άνετα να βάζουν τα πράγματα ξανά στη θέση τους!!!

Και αυτή είναι μια αντίδραση που οργανώνεται εύκολα από λίγους για να αφυπνηστούν οι πολλοί μέχρι να κάνουν μποϋκοταζζζ (με αξαν)!!
:-DD

Eva F. είπε...

Κάποιος/α φίλη παραπάνω μίλησε για αποχή!
Αποχή χωρίς να πατήσει κανείς το πόδι του για μιά μέρα και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ άλλά στα πάντα.... ξέρετε πόσο καλό θα ήταν?...
Ο Έλληνας/ίδα όμως δεν το κάνουν δυστυχώς!
Τί θα πάθαινα εγώ αν για μιά μέρα δεν πήγαινα στο σούπερ....
Τι θα παθαίναμε αν για μιά μέρα για να μη σου πω και πολύ λιγότερο μία ώρα ας πούμε όλοι κατεβάζαμε τους διακόπτες....γενικά!!!!
ΔΕΗ!.... ΤΗΛΕΦΩΝΑ!.... κλπ....

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:))))
ΚΑΛΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

fpboy είπε...

Aπίστευτα γαμάτη κίνηση !!!!

Άστρια είπε...

Γειά σου Κίκοπ,
Πολύ πρωτότυπο, αλλά δεν έλαβε καθόλου δημοσιότητα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε μπει (ή μάλλον μας βάλανε σπρώχνοντας και στριμώχνοντάς μας άτσαλα) σε ένα στενό σκοτεινό μονοπάτι που δεν είχαμε δεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας. Και το χειρότερο, δεν ξέρουμε πού καταλήγει (υποπτευόμαστε βέβαια δυστυχώς)
Τί κάνει το Κικοπάκι σου; ένα φιλάκι από μένα:)

Καλό μήνα με ..ψηλά το κεφάλι (όσο το έχουμε:))

υγ. μου άρεσε η μουσική σου:)

mahler76 είπε...

wow καλά τους έκαναν!!!

ασημωνης είπε...

Μαζι τους ειμαι. Μακαρι να βρισκα και μερικους στην περιοχη μου να κανουμε κατι αναλογο!

Από μικρό κι από τρελό είπε...

πω πω.. δν το ειδα ούτε το άκουσα αυτό πουθενά. μπραβο τους. αν το ήξερα κι εγώ θα είχα πάει.

Skouliki είπε...

ουτε και εγω γνωριζα για αυτο
παντως παιδια το θεμα με τα τροφιμα εχει παραγινει
μιλαμε για τρελη ακριβεια ...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

Roadartist είπε...

Που είσαι καλέ;;;;;

Skouliki είπε...

ευχομαι καλο καλοκαιρι και καλη ξεκουραση
φιλια πολλα :)

kikop80 είπε...

@ ολη η παρέα
Ουφ!
Να 'μαι πάλι!
Δύσκολες μέρες με τον πιτσιρικά να μας έχει βάλει τα δυό πόδια σε ένα παπούτσι!
Ελπίζω να βρούμε λίγο χρόνο γιατί έχουμε πήξει!
:-)
Να 'στε καλά όλοι!!!

Unknown είπε...

Και πολυ καλα εκαναν!

fotovoltaika