Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Η υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος!

Μπορέι να ακούγεται οξύμωρο αλλά αυτό ακριβώς ισχύει στην "δημοκρατία" μας!

Το εκλογικό δικαίωμα, είναι υποχρεωτικό!

Παρακάτω η Εγκύκλιος για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, του υπουργείου εσωτερικών, μέρος 1ο παράγραφος 3:


3. Δικαίωμα ψήφου



Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του Κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν (άρθρα 4 παρ.1 και 6 παρ.1 του Π.Δ.96/2007).


Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:


α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.


β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.( άρθρο 5 του Π.Δ 96/2007).


Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ.5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ.2 του Π.Δ.96/2007).



Nα και το άρθρο του Συντάγματός μας:



Σύνταγμα του Κράτους







MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας


TMHMA Γ΄ - Bουλή


KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Aνάδειξη και συγκρότηση της Bουλής


'Αρθρο 51 - (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)


1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.


2. Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.


3. Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.


**4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.


**5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.


Δεν ξέρω αν στην πράξη διώκεται κανείς, δεν είμαι νομικός και δεν γνωρίζω, (όποιος έχει γνώσεις για το θέμα ας βοηθήσει), ή αν μπορέι πρακτικά να τιμωρηθεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός, αλλά αν είναι στην ουσία ανενεργή η παράγραφος αυτή του Συντάγματος, ας αφαιρεθεί.
Όχι τίποτε άλλο, μη μας πάρουν στο ψιλό, τέτοια σοβαρή και δημοκρατική χώρα που είμαστε (αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε το Hellenic Republic και όχι το Greek Republic)!


Photobucket

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εκλογικό δικαίωμα είναι υποχρεωτικό στους Έλληνες και τις τελευταίες δεκαετίες έγινε και υποχρεωτικό και για άλλες εθνικότητες ενόψει της νίκης...Στην Ελλάδα!

kikop80 είπε...

Μόνο εδώ, μόνο εδώ!
Τα καλύτερα συμβαίνουν εδώ!!
ΧΕΧΕ!! Κάτι σαν τα αρνιά από Βουλγαρία και Σκόπια!!!
Καλησπέρα Xristeo!
:-)

roadartist είπε...

Καλά εσύ το έψαξες πολύ το θέμα.. τελικά θα ψηφίσεις??
Καλό βράδυ!
Φιλάκια πολλά!

kikop80 είπε...

@ roadartist
Ωπ!
Γειά σου ατριστάκι!
Δεν θα παώ, όχι.
Μου φαίνεται ξεκάθαρο πια το πως συμβαίνουν τα πράγματα, δυστυχώς!
Καλό βράδυ και σε 'σένα!
:-)

korinoskilo είπε...

υποχρεωτικο ειναι απο το συνταγμα... δε διοκετε δε τα τελευταια χρονια....

εγω το θεορω δικαιομα μου και παω παντα να ψηφισω....
εχουν γινει μαχες και εχει χυθει αιμα για να εχουμε σημερα το δικαιομα αυτο.....

τα εχω ξαναπει :)

καλημερα καλο μηνα :)

Ανώνυμος είπε...

Δεν διώκεται κανείς... αλλά τα δικαιωματα που κατακτήθηκαν με τόσο αγώνα σήμερα ξεχνιούνται στην λήθη της απογοήτευσης... και της συνήθειας...

Όταν η Δημοκρατία μετατρέπεται σε Δημαγωγία αυτό συμβαίνει... αλήθεια Δημοκρατία έχουμε; Γιατί έχω μπερδευτεί λιγάκι... αν έχουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα... στο χέρι μας είναι... αλλιώς τι γράφουμε και ξεγράφουμε ... διαβάζουμε και ξεφυσάμε;

Σε αυτό το παιχνίδι, εμείς που είμαστε, λέω;

kikop80 είπε...

@ korinoskilo
Η γνώμη μου είναι πως διαφορετική αξία είχε το διακίωμα της ψήφου όταν κατακτήθηκε με αγώνες και διαφορετική τώρα. Τότε σήμαινε πολλά, τώρα είναι κωμωδία!
Αλλά αυτό είναι και δημοκρατικό, να έχεις διαφορετικές απόψεις και να ακούγονται!

Καλημέρα και καλό μήνα korinoskilo!
:-)

kikop80 είπε...

@ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ
Δεν ξεχνιούνται, για 'μένα, αλλά έχασαν την αξία τους και τη βαρύτητά τους, μεταβλήθηκαν σε μια διαδικασία στήριξης του συστήματος!

Δημοκρατία, όχι, φυσικά και δεν έχουμε καθώς για το μόνο που αποφασίζουμε είναι ποιόν θα βάλουμε να μας κάτσει στο σβέρκο.

Υπάρχουν δύο απόψεις.
Η πρώτη, λέει πως μπορείς να αλλάξεις τα πραγματα προς το καλύτερο μέσα από τις διαδικασίες επιλέγοντας τον μη χειρότερο και βλέπουμε, ένα βήμα σιγά σιγά.
Η άλλη, λέει πως όχι, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα από το σύστημα, αλλά να το απορρίψουψε, καθώς τόσα χρόνια που υπάρχει πάμε ένα βήμα μπρός και δέκα πίσω. Να βρούμς κάτι νέο που η πρόσβαση στις αποφάσεις να είναι εφικτή σε όλους!
Και οι δύο απόψεις έχουν ίδιο τέρμα αλλα διαφορετικό όχημα!

Καλημέρα και καλό μήνα Οδοιπόρε!
:-)

fpboy είπε...

A, ρε kikop με τα ρεπορτάζ σου !
Πάντως μόνο στα χαρτιά είναι υποχρεωτικό.
Οπότε δεν τρέχει τίποτα.

kikop80 είπε...

@ fpboy
Το ξέρω πως είναι μόνο στα χαρτιά γι' αυτό λέω να τα διορθώσουνε γιατί είναι γελοίο!!!
:-DD